PERMATA DUNIA.

Cara-cara nak bagi gigi yang kuning menjadi putih semula


Salam sejahtera buat pengungjung blog Afif...hari ni Afif ada cara2 nak bagi gigi jadi putih walaupun gigi kuning berselapat...jom ikuti bagaimana cara-caranya...


Cara-cara nak bagi gigi yang kuning menjadi putih semula

1. Arang KayuSebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal danmenimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.
2. Lemon dan Garam


Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.
3. Kulit Limau


Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungiunsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karatpada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.
4. Daun Kari
 
 
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.
5. Strawberi
 
 
 Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.
 
6. Ekstrak Epal dan Cuka PutihEkstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan kesan karatpada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangatkeras, sehingga penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit.

sponser by

sponser by
online shopping center

TABUNG PERMATA

get your domain&hosting

Total Pageviews

Blog Archive

Popular Posts

Contact Us

Name

Email *

Message *